Duvardan gelen ses nasıl engellenir?
Günlük hayatımızda yaşadığımız stres ve yorgunluktan bir nebze de olsa huzur bulduğumuz yerde evimizde sakinleşmek, dinlenmek ve yenilenmek isteriz. Ancak günümüzde yaşadığımız kozmopolit şehirlerde yüksek gürültüden son zamanlarda şikayetçi olmaya başladığımız kaçınılmaz bir hal almaktadır. Covid ve Pandemi süreçlerinde evde daha fazla zaman geçirdiğimiz için artık insanların tahammül sınırı düşmüş durumdadır. Bunun üzerine yanlış ve hatalı yapılaşma da tuz biber olmaktadır. Maalesef ses yalıtımlı bina ve evlerin sayısı Türkiye’de %10 ‘u geçememektedir. O yüzden inşaat firmalarının daha düşük maliyetli başlangıçta çözmesi gereken meseleleri kendi çabalarımız ile çözmeye çalışmaktayız. Ancak bildiğiniz üzere temel baştan sağlam atılmadığı için %100 sonuçlar alınamayacağını bilmenizi isteriz. Ancak tahammül seviyelerine indirilerek bir nebzede olsa konforlu bir yaşam alanı sağlayabilirsiniz. Peki Duvarlar arasından geçen ses ve gürültü kaynaklarını nasıl yalıtım ile sonlandırabiliriz. Gelin biraz bu konu üzerinde yoğunlaşalım.
Duvar ses yalıtımı ne zaman ve nasıl yapılmalıdır?
Duvar ses yalıtımı henüz binanın duvarları örülmeden önce aynı aşamada yapılmalıdır. Bu tür uygulama yöntemlerinde birçok alternatif mevcuttur. Çift cidarlı duvar konstrüksiyonu yapılarak arasa bondex sünger ve ses yalıtım süngeri kullanılıp hava boşluğu bırakılarak ses yalıtımı sağlanabilir. Veya tek duvar yapıldıktan sonra duvarın çift tarafına ses yalıtım malzemesi uygulanarak üzerine alçı sıva yapılarak sonuçlandırılabilir. Bu şekilde uygulama ile duvardan gelen sesler engellenmiş olmaktadır.
Duvar ses yalıtımında hangi malzemeler tercih edilmelidir.
Ses yalıtım malzemeleri kullanım yerlerine (duvar, tavan ve zemin) göre farklı teknik özellikler göstermektedir. Duvar malzemeleri genellikle duvar ve tavanda kullanılabilmektedir. Zemin için uygun bir malzeme değildir. Bondex sünger, yanmaz sünger, akustik sünger, bariyerli bondex sünger ve ses yalıtım bariyeri gibi ürünler tercih edilmelidir. Bu tür malzemeler yanmazlık ve alev geciktiricili testlerinde başarılı sonuçlar almıştır. Kullanıldığımız malzemeler zaman ile özelliğini kaybetmez. Binanın veya yapının ayakta kaldığı ömür boyunca bu malzemeler özelliklerini göstermeye devam edecektir. Ayrıca ses yalıtım malzemelerimiz gözenekli yapıya sahip olduğu için nem ve rutubet yaratmaz. Evinizin ve binanızın nefes almasını sağlayacaktır. Ekstra özellik olarak ısı yalıtıma da iyi bir şekilde etkisi olmaktadır.