Ses Yalıtım Malzemeleri

Ses Yalıtım Malzemeleri

Ses yalıtımı malzemeleri; insanların kentsel alanlarda yaşamayı tercih etmeleri; birbirlerine yakın olan konut, altyapı ve istihdam ile ses ve gürültünün sürekli yaşam alanlarında barındığı için çokça tercih edilmektedir.

Talep edilen iyileşme, dinlenme, uygun çalışma ortamları ve konforlu yaşam ihtiyacı ses yalıtım malzemelerine olan gerekliliği arttırmıştır. Uygun ses yalıtım malzemesi ve uygulaması ile her çeşit mekanda istenmeyen seslerin engellenmesi olasıdır.

Bunun için çalışma veya konut alanlarına ses yalıtım malzemelerinin zemin, duvar ve tavana uygulanması ile konforu bir alanın oluşması mümkündür.

Sesi Ne Yalıtır?

Ses yalıtımının sağlanması için uygulanan malzeme seçenekleri oldukça fazladır. Uygulamanın sağlanacağı mekana ve gürültü şiddetine göre malzeme çeşitliliği de farklılık gösterir.

Sesin yalıtılması için kullanılan malzemeler; halı, yün, kauçuk, sünger, gözenekli tuğla, çift cam, strafor olarak sıralanabilir.

En İyi Ses Yalıtımı Malzemesi Nedir?

Ses yalıtım malzemeleri renk ve şekil bakımından çeşitliliğe sahiptir. Tek bir malzeme ile en iyi ses yalıtım malzemesi tanımlanamaz. Çünkü %100 oranında ses yalıtımının yapılabilmesi için en az 3 farklı çeşit malzemenin birlikte kullanılması gerekir.

Bu 3 malzemenin içinde sesin geçişini engelleyen ağır epdm bariyerinde mutlaka kullanılmalıdır. Birlikte kullanılacağı diğer malzemeler bondex süngerpandır.

Ses Yalıtım Malzemeleri Nasıl Olmalıdır?

Oldukça fazla çeşitliliğe sahip ses yalıtım malzemeleri, her birinin kendine has ayrı özellik barındırır. Ses yalıtım malzemelerinin amaçladığı; mekanlar arası ses alışverişinin vereceği rahatsızlığı önlemektir. Ses yalıtım malzemelerinin belirleyici bazı özellikleri mevcuttur. Bunlar;

  • Kalınlık: Kalın malzemelerin ince malzemelere göre sus yutuculuk özelliğinin daha fazla olduğu söylense de kalınlık tek başına ana etmen değildir. Malzemeyi oluşturan diğer özellikler de ele alınarak karar verilmelidir.
  • Fiziksel Dayanım: Yalıtım malzemeleri devamlı darbe ve yük ile karşılaştıkları için zamanla kullanım özelliklerini kaybederler. Bu sebeple belli süreçlerde yenilenmeleri gerekebilir. 
  • Yoğunluk: Ses yalıtım malzemelerinin mali değeri direkt yoğunluğuyla ilişkilidir. Aynı zamanda ses yalıtımını sağlayan en önemli özelliklerdendir. Akustik alanda gözlemlenen sonuçlara göre orta ve yüksek frekans seviyede yüksek yoğunluklu malzemelerin daha iyi ses yalıtım özelliği göstermiştir.

Ses Yalıtımı Binalarda Hangi Malzemeler Kullanılır?

Ses yalıtımı binalarda kullanılan malzemeleri; yanmaz akustik sünger, akustik sünger, kauçuk ve mantar esaslı zemin levhaları, ses izolasyon bandı, ses yalıtım şiltesi, basotect melamin sünger, ses yalıtım süngeri (bariyerli yanmaz sünger, süngerpan,bariyerli süngerpan bariyerli basotect sünger) şeklinde sıralayabiliriz.

Ses yalıtım uygulamalarında akustik panelleri ve akustik ses yalıtım malzemeleri de kullanılmaktadır. Alandaki çınlama ve yankıyı engelleyerek ses yalıtımında önemli rol oynarlar.

Sesi Ne Engeller?

Ses; titreşimler halinde yayılan bir enerji türüdür. Havanın olmadığı yerde ses de yayılmaz bu nedenle ses ancak katı, sıvı ve gaz yardımıyla iletilir. Ses iletimi hava doğuşumlu ve darbe kaynaklı olmak üzere 2 farklı yolla meydana gelir.

Ses iletimini engelleyen en etkili faktör ses yalıtım malzemeleridir. Ses yalıtım malzemeleri uygulandıkları alana ve ürün çeşitliliğine göre ciddi derecede ses engelleyici görevi görürler.

Ses Geçirmeyen Maddeler Nelerdir?

Ses geçirmeyen maddeler; strafor, yün, halı, çift cam, gözenekli tuğla ve süngerdir. Kullanım alanı oldukça geniş olan ve sesin daha az iletilmesini sağlayan bu maddeler kaliteli seçildiğinde yüksek verimlilik sağlamaktadır.

Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır ve Yalıtım Malzemeleri Nelerdir?

Ses yalıtımı malzemeleri taşıdıkları özelliklere göre her birinin ses yutma özelliği farklıdır. Fakat mümkün oldukça ses yalıtımı uygulanırken en yüksek ses emici özelliği barındıran malzeme seçilmelidir. Bu malzemeleri genel olarak incelersek;

  • Akustik Süngerler: Esas kullanım alanı çınlama ve yankı önleyici olan akustik süngerler kullanıldığı alanda sesin eşit şekilde dağılımı ve emilimini sağlarlar.
  • Ahşap Akustik Paneller: Delikli ahşap mdf paneller ve ahşap yünü diye bilinen akustik plakalar olmak üzere 2 çeşiti bulunmaktadır. 
  • Özel Ses Yalıtım Malzemeleri: Kullanıldığı amaca ve yere göre diğer ses yalıtım malzemelerinden farklı özellik gösterir. Özel ses yalıtım malzemeleri yalıtımda elde edilebilecek en üst değere ulaşmayı ve yerden kazanmayı hedefler.
  • Kauçuk Grubu Ürünler: Darbe ve titreşim sebepli yalıtımlarda özellikle tercih edilir. Hammaddesi araç lastiği olan bu ürünler farklı yoğunlukluklarda ve kalınlıklarda üretilir. 
  • Yardımcı Ses Yalıtım Malzemeleri: Ses Yalıtım sisteminde dolaylı olarak bulunan ve yardımcı eleman olarak kullanılır. Bunlar; kauçuk bant, akustik kapılar, şap kenar bantı, kauçuklu bağlantı aparatları, poelietilen şilte gibi malzemelerdir.
  • Bariyerli Rebounded: Alçıpanel bölme duvarlarda kullanılan kompozit bir üründür. 
  • Teknosilence: En büyük ayırt edici özelliği 3 farklı ürünün yapıştırılmasıyla üretilmesidir. Farklı frekanslardaki gürültülerde etkili çalışır. 
  • Phonestar Tri Ses Yalıtım Plakası: Özel Üretim grubunda yer alır. Mukavva ve kumun birleşiminden meydana gelir. Kum ses izolasyonunda uzun süredir kullanılır.

Sesi En İyi Ne Keser?

Sesi en iyi kesebilecek ürünler ses yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler ses yalıtımının yapılacağı mekana ve çevre koşullarına bağlı kalınarak gürültü derecesi ölçülerek malzeme seçilmeli ve iyi bir işçilik ile uygulanmalıdır.