Cam yünü, bir ısı yalıtım malzemesi olduğu kadar aynı zamanda ses yalıtımında da etkili bir malzemedir. Isı için oldukça yüksek bir yalıtım düzeyi sağlarken ses içinde akustik düzenleme sağlar. Malzeme yapısı gereği geniş kullanım alanları mevcuttur ve çok tercih edilmektedir.
Günümüzde küresel ısınmayla mücadele ve enerji verimi için yalıtım ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Ekonomik açıdan ve enerji tasarrufu sağlama açısından cam yünü kaplama yöntemi, hem uygulaması kolay hem de bütçenizi sarsmayacak bir yöntemdir.
Cam Yünü Nedir?
Cam yünü, yapısal olarak eritilmiş cam partiküllerinden elde edilen, elyaf takviyeli ısı ve ses izolasyonu için kullanılan açık gözenekli, genellikle sarı renkli bir üründür. Kullanım amacı ve alana göre farklı boyutta, farklı yoğunlukta çeşitleri mevcuttur. Camın hammaddesi olan silis kumunun eritilip elyaf haline getirilmesiyle de oluşturulabileceği gibi, erimiş cam partiküllerinin platin levha üzerinde küçük deliklerden geçirilerek lifler haline getirilip daha sonra bu liflerin birleştirilmesiyle de oluşur. Lifler arasında belirli ölçülerde boşluklar vardır. İnorganik bir ürün olmasından dolayı içerisinde asbest türü materyaller yer almaz.
Cam yününün en önemli çeşitlerinden birisi akustik cam yünüdür. Akustik cam yününün bir yüzü çıplak bir yüzü siyah akrilen kaplıdır. Akustik denge ve performansı sağlar. Aynı zamanda bu akrilen kaplama sayesinde hareket esnasında elyafların uçuşması da önlenir.
Cam Yünü Ne İşe Yarar?
Cam yünü nedir? Isı ve ses yalıtımında en çok tercih edilen malzemelerden biridir. Isı yalıtımında oldukça kuvvetli bir etkiye sahip olan cam yününün diğer bir çeşidi akustik cam yünüdür. Akustik cam yünü yapısı gereği ses yalıtımında kaliteyi sağlar. Birçok kullanım alanı mevcuttur. Herkesin kolay ulaşabileceği ucuz ve ekonomik bir malzemedir ve sıklıkla tercih edilir. Alüminyum folyo kaplı olan çeşitleri de vardır. Bir yüzü folyo kaplıdır. Kullanım alanına göre örneğin ısıtma, soğutma ve soğuk su borularının yalıtımı amacıyla kullanılabilir. Aynı zamanda alüminyum folyo aleve dayanıklılık sağlar.
Cam Yünü Özellikleri
Cam yünü yanar mı? Sorusu kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Cam yünü, yapısı gereği yanmaz özelliğe sahip bir malzemedir. Hatta bu özelliği sayesinde yangından korumada da etkilidir. Rutubet, nem ve sıcaktan etkilenip şekil ve boyut değiştirmez, bozulmaz. Aynı zamanda su geçirmez, su tutmaz özelliğe de sahiptir. Hidroflorik asit haricindeki hiç bir asitten etkilenmez. Sinek, böcek gibi çeşitli haşeratlardan zarar görmez ve barındırmaz.
Genelde silindirik top şeklinde piyasada satışı olur. Rulo açıldığında genleşip kolayca yayılabilir. Üzerine basıldığında ya da ağırlık bindiğinde ezilebilen bir yapıda olsa da, daha sonra havayla sirkülasyona girdiğinde yeniden eski formuna dönebilen bir özelliğe sahiptir. Kullanıcılar için ürün üzerinde ısı iletkenlik kat sayısı, ısı direnç sayısı, genişlik, uzunluk, kalınlık ve kapladığı alan gibi bilgiler mevcut olur.
Cam yünü, kullanımı esnasında hafif yapısından dolayı kolay bükülür, kesilir ve şekil alır. Pratik, hızlı kaplama olanağı sağlar. Yumuşak özelliği sayesinde kolayca kesilip her köşeye ve alana tam oturma sağlanabilir. Aşınmaz, yırtılmaz ve kolay deforme olmaz. Kir, pas, küf tutmaz. Zamanla çürüme yapmaz. Dolayısıyla uzun yıllar boyunca gönül rahatlığıyla kullanılabilen bir üründür.
Cam Yünü Nerelerde Kullanılır?
Isı iletkeni, fizikte bilimsel olarak malzemenin ısı iletim kabiliyetini gösterir. Isı alışverişini sağlayan, engellemeyen ve ısıyı iyi ileten maddeler için kullanılan bir terimdir. Isıyı ileten maddeler doğal olarak ısı enerjisini sağlayan maddelerdir.
Cam yünü de ısı iletkenliğinde, enerji sağlamada oldukça etkili bir özelliğe sahip malzemedir. Isı yalıtımı sağlamak açısından birçok alanda tercih edilir ve kullanılır. Kullanım amacına göre bir kaç şekilde üretimi mevcuttur. Bunlar;
- Levha şeklinde cam yünü
- Boru şeklinde cam yünü
- Şilte halinde cam yünü
- Dökme model cam yünü
Örneğin şilte şeklinde olan cam yünleri genellikle çatı aralarında, metal ve sandviç tip çatı modellerinde yalıtım için kullanılır. Boru şeklindeki cam yünü, çaplara göre özel üretilip ısıtma tesisatlarında ve özellikle ısıtma ve soğutmada kullanılan boru hatları için kullanılır.
Cam yünü kullanım alanları oldukça geniş bir yere sahiptir. Yapıların iç duvarlarında, çatı katlarında, merdiven ve asansör boşluklarında, ahşap yapılarda sıklıkla tercih edilir. Ayrıca ürünün teknik özelliği gereği sıcak su ve kalorifer borularında ve klima cihazları çevresinde dahi kullanılmaktadır.
Soğuk kış aylarında su depoları ve başka amaçlı kullanılan depolarda da donmayı engeller. Özellikle prefabrik yapılarda ısı izolasyon için çok sık tercih edilir. Aynı zamanda yangın önleme özelliğinden dolayı bu alanlarda yaşayan kişiler için büyük gönül rahatlığı sağlar. Hayvan barınaklarında, çiftliklerde, güneş enerjisi ile çalışan alanlarda da kullanıldığına sıkça rastlanmaktadır.
Cam Yünü Ses Yalıtımında Kullanılır mı?
Akustik cam yünü, yüksek etkili yapısı gereği ses yalıtımı içinde, sıklıkla başvurulan bir üründür. Ses geçirgenliğini oldukça azaltmaktadır. Ekonomik ve uygulanması çok kolay bir ürün olduğundan dolayı ses izolasyonu açısından da oldukça tercih edilir. Özellikle ses stüdyoları, kayıt odaları, müzikli ve çok sesli ortamlarda da ses yalıtımı amacıyla kullanılır.
Ev içinde ses bakımından huzurlu ve konforlu bir ortam için tercih edilir. Aynı zamanda yüksek seste çalışan makinalar ve tesisatlar için bile, yalıtımı sağlamak, rahatsız edici gürültüyü azaltmak için farklı üretimleri vardır. Pratik oluşu, uzun süreli kullanımı, kullanıcıya sağladığı enerji ve maddi tasarruf gibi özellikleri bakımından cam yünü kullanıcıların beğenisini toplamaktadır.