Tavana Sonradan Ses Yalıtımı Hakkında
Günümüzde artan nüfüs ile beraber istenmeyen gürültülerin seviyesinde de artış görülür. Yaşam alanlarında huzurlu vakit geçirmek için ses yalıtımın önemi her geçen gün artar. Katlar arası ses izolasyonu, özellikle evlerde oldukça önem arz eden konulardan bir tanesidir.
Tavan için ses yalıtım uygulaması yapılırken kaliteli ve sesi yüksek ölçüde kesecek malzemeler tercih edilmelidir. Bu uygulama üst kata aktarılan ve üst kattan gelen seslerin engellenmesi için sıklıkla tercih edilir. Tavan için uygulanacak ses yalıtım sistemlerinde öncelikle ses seviyesinin belirlenmesi gerekir. Ses seviyesi belirlendikten sonra uygulanacak yönteme karar verilmeli ve kullanılacak malzemenin kalınlığı ve yoğunluğu seçilmelidir.
Tavan ses yalıtımı; ev, işyeri ve ofis gibi alanlarda alt ve üst kat arasında bulunan ses akışını engellemek için yapılan ses yalıtım uygulamasıdır. Mekan akustiğinin artırılması için de kullanılan bu uygulama günümüzde sıklıkla tercih edilen ses yalıtım sistemleri arasında yer alır.
Şehir gürültüsünün devamlı olarak artması tavan ses yalıtımının önem kazanmasına neden olur. Evinizde ya da yaşam alanınızda üst kattan gelen seslerden rahatsız oluyor iseniz tavan ses yalıtım sistemleri sizin için en doğru tercih olur. Tercih edeceğiniz kaliteli bir tavan ses yalıtımı sayesinde üst kattan gelen gürültüleri önleyebilir ve evinizde ortaya çıkan seslerin üst kata aktarılmasına engel olabilirsiniz.
Tavan Ses Yalıtımı Nasıl Uygulanır?
Katlar arası ses izolasyonu gün geçtikçe önem kazanan ses yalıtım uygulamalarından bir tanesidir. Aşırı gürültü evlerde huzursuzluğa neden olabileceği gibi çevre dairelerde yaşayan kişilerle sorun yaşanmasına da neden olabilir. Bu durumların önüne geçmek için tavan ses yalıtım uygulamaları ev sahipleri tarafından sıklıkla tercih edilir.
Gürültü kirliliği günümüz yaşantısında önemli bir problem haline gelmiştir. Hatta gürültü kirliliğine uzun süre maruz kalmanın bireyde psikolojik problemler ile beraber sağlık sorunlarına da neden olabileceği görülür. Bu nedenle yaşam alanlarında ses yalıtım uygulamalarını tercih etmek bireylerin mental ve fiziki sağlıkları açısından oldukça önemlidir.
Katlar arası ses izolasyonunu sağlayan ve özel malzemeler kullanılarak uygulanan tavan ses yalıtımı ebeveynler tarafından da sıklıkla tercih edilir. Yüksek ses seviyesinin çocukları rahatsız etmesi yaşam alanlarını olumsuz etkiler. Bu nedenle tavan ses yalıtımı çocuk sahibi aileler için önemli bir ihtiyaçtır. Tavan ses yalıtımında kullanılan malzeme süngerpan malzemelerdir.
Tavan ses yalıtımı sistemlerinin profesyonel kişiler ve firmalar tarafından uygulanması önemlidir. Profesyonel kişilerden yardım almak uygulayacağınız yalıtım sisteminin daha verimli olmasına yardımcı olur. Tavan ses yalıtımının uygulaması, solid bazlı yapıştırıcı ile tavana yapıştırılarak yapılır. Sonrasında ise konstrüksiyon ile desteklenerek daha dayanıklı olması sağlanır.
Sünger ile diğer malzemeler arasında bir miktar boşluk bulunması yalıtımın kalitesinin artmasını sağlar ve bu nedenle çelik monte edilir. Uygulama sırasında çelik monte edilmesi diğer malzemelerinin dayanıklı olmasında oldukça önemlidir. Çelik profiller monte edildikten sonra kauçuk alçıpan yalıtım bantları yapıştırılır ve sonrasında akustik alçıpanlar monte edilir. Tavan ses yalıtımı uygulanırken yalıtım bariyeri kullanılır, bu bariyer çoğunlukla EPDM ya da kauçuk malzemeden olur.
Bariyer tüm tavana yapıştırıldıktan sonra sıra son aşamaya gelir. Son aşamada boşluk kalmayacak şekilde alçıpanların monte edilmesi gerekir. Ses izolasyonu bu aşamalardan sonra tamamlanmış olur. Yalıtım işlemleri sona erdikten sonra tavanla ilgili dekorasyon işlemleri kişinin isteği doğrultusunda gerçekleştirilebilir.
Tavan Ses Yalıtım Malzemeleri
Tavan ses yalıtım sisteminin verimli sonuç verebilmesi için kullanılması gereken malzemeler arasında başlıca; bariyerli süngerpan, bariyerli bondexpan, kauçuk ses bandı, solid yapıştırıcı, keçeli ses bariyeri, alçıpan gibi malzemeler yer alır.
Bariyerli ses yalıtım süngerleri birçok farklı kalınlıkta bulunabilir. Tavan ses yalıtımının normal kalınlığı 9-15 cm aralığındadır. Bu yalıtım malzemelerinin yanı sıra hacim akustiğini sağlamak için akustik süngerler ve cam yünü kumaş paneller de tercih edilebilir.
Sesin seviyesi, uygulanacak sistemin belirlenmesinde en önemli faktörler arasında bulunur. Malzeme kullanımı sırasında ihtiyaçtan fazla malzeme kullanılmamalı ve tavan alçaltılmamalıdır. Bu işlemlerde tavan alçaldığı zaman verimsiz sonuç alınır.
Tavan ses yalıtım uygulamasında malzemelerin kalitesi uygulamanın verimli olması açısından büyük öneme sahiptir. Malzemenin kalitesinin yanında uygulamayı yapan kişinin uzman olması da büyük önem taşır. Tavan ses yalıtım uygulamasının profesyonel kişiler ve firmalar tarafından yapılması sistemin en iyi şekilde uygulanmasına ve verimli sonuç alınmasına yardımcı olur.