Jeneratör Ses Yalıtımı
Jeneratör ses yalıtımı, jeneratörlerin çevreye yaydığı yoğun gürültü ve titreşimi emmesi için yapılan izolasyon işlemidir. Günümüzde yaşamımızı idame ettirebilmemiz için ekmek ve suya ihtiyacımız olduğu kadar elektrik enerjisine de ihtiyaç duymaktayız. Elektrik enerjisi, sağlık, ulaşım, haberleşme, trafik gibi yaşamımızın her alanında geniş bir öneme sahiptir. Yine şehirlerdeki her türlü sistemin işleyişi ve düzeninin devamlılığı için hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş bulunmakta ve kesilmesi durumunda hayatı felç etmesi söz konusudur. İşte tüm bu aksaklıkları gidermek için jeneratör sistemi devreye girer.
Jeneratör Nedir? Üreteç olarak nitelendirilen jeneratör, mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren makinalardır. Hastane, otel, okul, alışveriş merkezleri, bankalar vs. gibi tüm endüstriyel kurum ve kuruluşlarda kullanılan, olmazsa olmaz cihazlardır. Kullanılan tesislerin büyüklüğüne göre kapasite ve ebat açısından değişiklik gösterirler. Tabi enerji kesintilerinde devreye giren jeneratörlerin çalışırken gürültü çıkarması ve bu gürültülerin çevreyi rahatsız edici boyutlarda olması da bir dezavantajdır. Bu durumlarda jeneratörlerin istenmeyen rahatsız edici gürültüsünü en düşük seviyeye indirgemek için jeneratör ses yalıtımı yapılmalıdır.
Jeneratör Ses Yalıtımı Nedir?
Jeneratör ses yalıtımı, kullanım alanı bakımından oldukça geniş alana sahip jeneratörler aynı zamanda çalışma esnasında yüksek frekanslı ses çıkararak etrafa yaymış olduğu rahatsız edici ses nedeniyle gürültü kirliliğine sebep olmaktadır. Ayrıca çıkan gürültü çevredeki cisimlerin de titreşimine neden olur. Tüm bu olumsuz etkileri ortadan kaldırabilmek adına jeneratör ses yalıtımı yapılmaktadır. Bunun içinde gürültüyü emme özelliğine sahip malzemeler kullanılmaktadır. Bunlar akustik süngerler, akustik kumaşlar, yanmaz akustik süngerler, labirent süngerler, baffle, bass kapanı süngerleri, piramit süngerler, akustik yumurta süngerler, epdm gibi özel teknik materyallerdir.
Bina içi ve dışında yer alan jeneratörler için iç ve dış ses yalıtımı yapılır. Yine zemin katlarda kullanılan jeneratörlerin alt kısımlarında kauçuk ve mantar esaslı malzemeler kullanılarak ses yalıtımı sağlanır. Ses yalıtımı için kullanılan malzemenin kalınlığı da önemlidir. Yalıtım bariyerleri 2,5 ila 5 cm kalınlığında olmalıdır. Ayrıca jeneratör odası ve kabinlerdeki ses izolasyon malzemelerinin yanmaz olması gerekmektedir. Ancak iyi yapılan ses ve gürültü izolasyonu ile daha sağlıklı ve huzurlu ortamlar oluşturmak, daha temiz bir çevre elde etmek ve de iş kazalarının önlenmesi mümkündür.
Günümüzün büyük bir problemi haline gelen ve çevre kirliliğinin bir boyutu olan gürültü beraberinde pek çok sağlık problemine de yol açmaktadır. Dolayısıyla ses yalıtımının önemi gün geçtikçe artmaktadır. Ses yalıtımı, bir ortamdaki mevcut sesin başka bir ortama taşınmasını önlemektir. Bunu yapmak için bir takım teknikler kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları;
- Gürültüye yol açan kaynak ile gürültüye maruz kalan alan arasındaki mesafeyi açmak
- Gürültü bariyerleri kullanmak
- Aktif ses üreteçleri kullanmak
- Ses bölmeleri
Jeneratör Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?
Jeneratör ses izolasyonu, günümüzde neredeyse her yerde kullanılan jeneratörlerin ses düzeyi için yapılması gereken en önemli uygulamadan biridir. Gürültünün şiddetli olduğu jeneratör odaları bazen evlerimizin altında bazen iş yerlerimizin içinde ve yakınında yer alarak çalışma ve yaşam alanımızın kalitesini düşürmektedir. Dolayısıyla jeneratör ses yalıtımı yapılırken öncelikle ses ve frekans aralığı, gürültüden etkilenen bölge ile olan mesafe aralığı belirlenmelidir.
Jeneratör ses yalıtımı ile sesin titreşimi (darbe) veya cihazın kendi sesi olup olmadığı analiz edilerek akustik performans değerlendirilmesi yapılmalıdır. Genellikle jeneratörlerin egzoz kısmında susturucu olmasına rağmen çıkan gürültüyü çok fazla engellememektedir. Bu gürültüyü minimize etmek adına akustik izolasyon, akustik kaset, akustik susturucular kullanılmaktadır. Aynı zamanda açık hava jeneratörlerin kabinli olmasına rağmen ses emme seviyeleri düşüktür. Çünkü kabinlerin asıl amacı hava koşullarından ve dış ortamdan kaynaklı oluşabilecek hasarlardan korumaktır. Bu nedenle jeneratör ses yalıtım kabinleri, jeneratör ses izolasyonu ile gürültüyü ortadan kaldırmak mümkündür. Tüm bunları yaparken jeneratörlerin performansını, çalışmasını etkilemeyecek şekilde dizayn edilmesi önem taşımaktadır.
Jeneratör ses yalıtımı için işlem öncesi analiz yapıldıktan sonra izolasyon için gerekli malzemelerin seçimi yapılır. Jeneratörün ebadına uygun kabin yapılmaktadır. Kabinin iç kısmına sesi kesmek için izolasyon malzemeleri ve süngerleri konulur. Yine gürültünün seviyesine ve de frekans aralığına göre duvar ve tavanlarda akustik kaplamalar yapılır. Ses geçirmez kapılar kullanılır. Jeneratör motorunun aşırı ısınmaması için havalandırma sistemine dikkat edilmelidir. Doğru bir havalandırma için belirli aralıklar bırakılmalı ve bu bırakılan aralık kısımlardan gürültü çıkmaması için akustik panjur, akustik menfezlerle ses yalıtımı sağlanmalıdır. Yağ-su, toz-kir geçirmemesi açısından en az 10 mm kalınlığında olmalıdır. Jeneratör havalandırma borularında ve tuğla duvar geçişlerinde taş yünü kullanılmalıdır.
Jeneratör Ses Yalıtımı Sesi Azaltır mı?
Jeneratör gürültü izolasyonu, sesi etkili bir şekilde azaltır mı? Sorusu kullanıcıların en çok merak ettiği sorulardan biridir. Sesin desibel ( ses şiddet birimi ) değerinin seviyesi arttıkça zarar seviyesi de artar. Çünkü bu durum gürültüyü ortaya çıkarmaktadır. Çıkan gürültüyü en aza indirmek ve gürültüyü kontrol altına alabilmek adına birçok farklı yöntemler ve malzemeler kullanılmaktadır. Örneğin akustik malzemeler… Bunlar değişik formlara sahip sünger, kauçuk, melamin yapıda malzemelerdir. Yine sesi absorbe edici titreşimin meydana geldiği noktalarda titreşim sönümlenmesi amacı ile kauçuk malzemeler kullanılır.
Akustik süngerler iyi bir düzeyde sesin emilimini sağlarlar. Bariyerli bondex süngerler epdm kauçuk ses bariyerleri ile birlikte kullanıldığında etkili bir ses yalıtımı elde edilir. Yüksek frekanslı sesleri %80 oranında azaltır. Jeneratörden gelen titreşimi azaltmak için zeminlerde kullanılacak epdm ses bariyeri ya da akustik şilteler uygulanabilir. Tüm bu uygulamalar sesin ciddi bir oranda azalmasına neden olacaktır.
İzolasyon için kullanılan malzemelerin kalınlığı ve yoğunluğu önemli bir yer tutar. Ne kadar kalın ve yoğun bir malzeme kullanılırsa ses geçişi o kadar azalacaktır. Bu da gürültü kirliliğinin azalmasına ve çalışma veriminin artışına neden olacaktır.
Jeneratör ses yalıtımı uygulaması kolay, ekonomik ve çok tercih edilen bir yöntemdir.