Ses Yalıtımı Nedir?

Ses Yalıtımı Nedir?

Ses Yalıtımı Nedir?

Ses yaşadığımız gezegendeki bir cismin başka bir çisim ile fiziksel veya mekanik olarak etkileşime girerek oluşturduğu frekans dalgalarıdır. Bu ortaya çıkan enerji kaynağı titreşim ve rezonans ile ses efektleri ve yankılanmalar oluşturur. Gürültü kaynakları ve yüksek sesler istenmeyen, rahatsızlık meydana getiren oluşumlardır. Ses yalıtımı nedir bu aşamada devreye girmektedir. Yüksek desibel ve yüksek frekans değerlerine sahip sesler özel ses yalıtım malzemeleri ile yalıtımı sağlanarak insanları zararlı etkilerinden korumaktadır. Ses kaynağının bulunduğu yerde yalıtım yapılırken sesin dışardan içeriye girmesini veya içerden dışarıya çıkmasını engellemek gibi önemler alınarak uygulamalar yapılabilmektedir.

Ses yalılıtımı hangi durumlarda yapılmalıdır?

-Eğitim sektörü, Sağlık sektörü ve iş dünyasının yönetildiği ofislerde huzura ve odaklanmaya ihtiyacımız olan toplu kullanım alanlarında yapılması gereken en önemli unsurdur.

-Sakinliğin olduğu mahalle ve caddelerde yüksek ses seviyesine sahip cihazların (jeneratör, kompresör, kazan dairesi ve hidrofor dairesi) olduğu yerler ve eğlence merkezlerinde

-Ses kaynağının kaliteli ve yüksek alınması gereken toplu kullanım alanlarında ( sinema, tiyatro, konferans ve kayıt stüdyolarında) yapılması çok önemlidir.

Peki ses yalıtımı nedir nasıl yapılmalıdır?

İnşaat yapı planlaması esnasında kullanılacak malzemelerin ses yalıtım değerleri incelenmelidir. Ses yalıtım değeri yüksek ve yanmaz özellikli malzemeler tercih edilmelidir. Kaba inşaat aşamasında tavan, duvar ve zemin yalıtımları belirlemiş olduğumuz proje ve ürüne göre doğru bir şekilde uygulanmalıdır. Ses yalıtımı uygulaması ile ilgili daha fazla bilgi için bize ulaşın.

Türkiye de doğru sandığımız bazı yanlışlar vardır;

-Komşu yerleşim yeri ile ortak duvarınız var ve bu duvardan tüm sesler duyulmaktadır. Ancak bunun ile ilgili yalıtım yapılamayacağını duyuyorsunuz. Bu bilinen durum tamamen yanlıştır. Ortak duvarlarda ses yalıtımını yapılarak ses geçişlerine son verilebilmektedir.

– Araştırmalarınızda polistiren yalıtım köpüğü ile ses yalıtımı yapılabileceğini düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bu malzeme kapalı gözeneklere sahip ısı yalıtım malzemesidir. Ses yutum özelliğine sahip değildir. Ses yalıtımında açık gözenekli ve yüksek yoğunluklu ses yalıtım malzemeleri kullanılmalıdır. Zemin yalıtımlarında darbe sesleri için daha yüksek yoğunluklu şap altın altında ezilmeyecek sbr kauçuk tarzı malzemeler tercih edilmelidir.

-Katlar arasında ses yalıtımı döşeme altında sağlanamayacağını düşünüyorsunuz. Ancak yanılıyorsunuz. Katlar arasında zeminde darbe sesini azaltmak için şap ve parke altı ses yalıtım şilteleri kullanılarak sonuç alınabilmektedir.

-Ses yalıtımı malzemesini alarak ustama yaptırabilirim ve daha az maliyetli olabilir. Diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Kullanılan alanlarda ses yalıtımı yaptırılmak isteniyorsa uzman firma tarafından incelenmelidir. Daha ucuz yapmak isterken daha pahalıya mal olabilir.