Akustik Panel Nedir?
Akustik panel; özel ses emici materyallerinden oluşan ses yalıtımı amacıyla üretilmiş dekoratif panellerdir. Akustik panel; ses yalıtımı için kullanılmasının yanı sıra iç mekan uygulamalarında dekoratif olarak da kullanılmaktadır.
Kumaş kaplı ve ahşap kaplı olmak üzere 2 kategoriye ayrılmaktadır. Uygun kalitede üretilen kumaş akustik paneller iyi bir ses yalıtımı sağlarken aynı zamanda şık bir görünüm de sağlar.
Akustik panel; ses kaybının önem gördüğü ortamlarda zemin, duvar ve tavanda kullanılan bir çeşit dekorasyon ürünüdür. Bir alandaki sesin başka bir alana geçişini önlemek amacıyla kullanılmaktadır.
Günümüzde birçok yerde ve birçok alanda en sık tercih edilen ses yalıtımı malzemesi akustik panellerdir. Yalnızca ses yalıtımı amacıyla değil dekorasyon ürünü olarak da tercih görmektedir.
Tasarlanan alanlara akustik konfor sağlayan bu paneller; gerilmiş kumaşlar, panolar, tavana monte edilen nesneler şeklinde konumlandırılabilir. Panellerin yapıldığı çekirdek malzeme sayesinde ses emilim özelliği taşımaktadır.
Çekirdek malzeme sesi emerek sesin havada yayılmasını önler. Yüksek yoğunluklu taş yünü levhadan oluşan iç yapısı sebebiyle dışarıdan gelebilecek herhangi bir darbe veya yangına karşı dayanıklıdır. Farklı tür ve malzeme seçenekleri ile akustik panel kullanım yerleri birbirinden ayrılmaktadır.
Akustik Panel Ne İşe Yarar?
Akustik panel uygulandığı alandaki ses kirliliğini engelleyerek, ses kalitesini en iyi şekilde sunar. Akustik paneller özellikle toplu halde iletişimin sağlandığı alanlarda (sinemalar, toplantı salonları, tiyatro, konferans vb.); ses titreşim dalgalarının eşyalara çarparak yankı yapmasını engellemeye yarayan panellerdir. Bu alanlarda akustik panel uygulaması olmazsa ciddi iletişim sorunlarına sebebiyet verir. Aynı zamanda alanlara dikkat çekici ve etkileyici bir görünüm sunan akustik paneller, ekonlamayı önleyerek iletişim kargaşası sorununa çözüm olur.
Akustik Panel Kullanım Alanları Nelerdir?
Akustik panel kullanım alanları; Oteller, kongreler, sinema salonları, oditoryumlar, spor stadyumları, düğün salonları, opera binaları, ofis ve bürolar, konferans salonları, istasyonlar, okullar ve üniversiteler, klinik ve hastaneler, çağrı merkezleri, dizi merkezler, parlemento binaları, yolcu gemileri, feribotlar, radyo ve televizyon stüdyoları, tiyatro, fitness merkezleri vb. şeklinde sıralayabiliriz.
Akustik Panel Modelleri
Akustik panel modelleri; ses yalıtımı amacıyla kullanılmasının yanı sıra tasarım amacıyla da tercih edilmektedir. En sık kullanılan akustik panel modelleri;
- Kumaş Kaplı Akustik Paneller: Eko ve yankı sorunlarına karşı yüksek performans gösteren, ön ve arka yüzü camtülü ile kaplı etkili bir ses yalıtım malzemesidir. Şık görünümleriyle dekoratif özellik te taşıyan kumaş kaplı akustik paneller aşınma ve darbeye dayanıklı malzemelerdir. İsteğe bağlı olarak kolon veya tavan yüzeylerinde de kullanılabilir. Yankı ve uğultu gibi sorunların oluşabileceği alanlarda hacim akustiği ve akustik ses yalıtımı sağlama amacıyla kullanılır.
- Akustik Ahşap Derzli Panel: Genel larak konferan, toplantı salonları, tiyatro gibi alanlarda kullanılır. İşlev olarak da dekoratif olarak da avantaj sağlayan bir malzemedir. Sesin en uzağa iletilmesi istenen; sahne sanatları, toplantı salonları gibi mekanlarda sıkça tercih edilir.
- Akustik Ahşap Delikli Panel: Genel olarak insanların toplu halde bulundukları alanlarda tavan dekorasyonu için tercih edilir. Üzerindeki delikler ile havadar bir ortam sağlayan delikli panel tiyatrı veya toplantı salonu gibi mekanların bekleme alanlarında sıkça tercih edilmektedir.
- Yüzer Tavan Paneli: Birçok alanda sıkça tercih edilen yüzer tavan paneli hem kullanışlılığı hem de şıklığı ile tercih edilen bir yalıtım malzemesidir. Çeşitli kumaş ve malzeme türlerinden üretilir. Sesin tavana çarptıktan sonra salona dağılmasını sağladığı için sesin çarpma oranının yüksek olduğu yerlere konumlandırılır. Genellikle okul veya kantin alanları gibi yerlerde uygulanmaktadır.
- Akustik Baffle: Hem işlev hem görüntü olarak avantajlı olan akustik baffle sıklıkla sanat evleri ve tasarım atölyelerinde tercih görmektedir. Ses yalıtımının yanı sıra dekoratif görünüm istenen yerlerde kullanılır. Temizliği en kolay ürün olan akustik baffle farklı renk ve boyutlarda tasarlanarak üretilmektedir.
- Ledli Akustik Tavan Paneli: Çok yönlü bir kullanıma sahip olan ledli akustik tavan paneli ses yalıtımı ve aydınlatmanın aynı anda uygulandığı bir dekoratif elemandır. Hem işlevsel hem görsel açıdan zengin olan bu ürün, farklı desen ve renklerde üretilmektedir.
- Heraklite Ahşap Panel: Yüksek ses yalıtımına sahip olan heraklite ahşap panel tercih edilen kullanım alanları bakımında farklı sektörlerce tercih görmektedir. İş hurdalarının geri dönüşümünden oluşturulan bu ürün yangın koruması özelliği ile öne çıkmaktadır. İnsan sağlığına olumlu etkileri ve enerji koruması ile her türlü yaşam alanlarında kullanılması uygundur.
- Akustik Paravanlar: Firma ve markaların, fuar, sergi veya tanıtım günlerinde sıkça tercih ettiği bir üründür. Görselliğin yanı sıra, alan ayrıştırma ve tanıtım rahatlığı sunmaktadır.
- 3D Akustik Duvar Paneli: Şık ve rahat yaşam alanı vaad eden 3D akustik duvar paneli daha çok küçük oda tasarımlarında öne çıkmaktadır. Dekoratif olarak avantaj sağlayan 3D akustik duvar paneli, her alan için kullanıma uygun ve tercih gören bir üründür.
Akustik Panel Kaplamaları
Akustik panel kaplama, akustik düzenlemelerde kullanılan bir yöntemdir. Akustik düzenleme bir bilim dalı, bir mühendislik alanıdır. Toplu ya da bireysel yaşam alanlarında ev, iş yeri, fabrikalar, hava alanları, demiryolları vs. gibi yerlerde gürültü ve ses kontrolü sağlamak amacıyla gürültü bariyerleri, ses emiciler, susturucular, tampon bölgeler hesaplanır.
Ses düzeyi, akustik ölçümler ve değerler saptanarak ortam akustiğinin ve ses yalıtımının sağlanması amaçlı yapılır. Aynı zamanda üretim, tasarım, proje, maliyet, Ar-ge hizmetleri sağlanır. Akustik panel kaplama da bu hizmetlerin sonunda kullanılabilecek bir ses yalıtım malzeme türüne örnektir.
Akustik Panel Kaplama Nedir?
Akustik panel kaplama, ses yalıtımında kullanılan ve günümüzde hem yalıtım faydası hem de dekoratif güzellik sağlama yani göze hitap etme özelliği açısından sıkça tercih edilen bir uygulamadır. Mekanlarda akustik panel çeşitleri tavan, zemin ve duvarlarda uygulandığı gibi kapı ve camlarda da kullanılabilir. Bu panellerin içeriği akustik sünger ve dış katmanında da akustik kumaş olarak üretilir.
Sert yüzeyler ses emici özelliğe sahip olmadığı için akustik panellerin ses yutucu malzemelerle kaplanması çok önemlidir. Akustik panel kullanımı, üretimin doğru olması ve uygulamanın profesyonel bir şekilde yapılması sayesinde size muhteşem bir deneyim sunar. Model seçimi yaparken kullanılacak alanın özelliklerinin dikkate alınması gerekir. Alanın büyüklüğü, genişliği, kullanım amacı ve mimari özellikleri önemlidir. Ancak bu şekilde doğru kullanım amacına ulaşılmış olur.
Akustik Panel Grupları
Akustik ses emici paneller 5 gruba ayrılır. Bunlar;
- Akustik panel asma tavan
- Akustik kumaş panel kaplama
- Polyester keçe felt
- Ahşap panel kaplama
- Stüdyo akustik panel
Akustik panellerin pek çok farklı malzemeden yapımı mevcuttur. Fakat temelde iki tip malzemeden oluşur. Bunlarda; kumaş ve ahşap akustik panel modelleridir.
Akustik Panel Kaplama Faydaları
Kumaş, akustik panel kaplamada en önemli faktörlerden biridir. Akustik kumaş panellerin ön yüzeyinde görülen kısmında kullanılır. Belirli özelliklere sahiptir. Tabi ki en önemli özelliği ses yutucu, ses emici olmasıdır. Bu kumaşların yapısı, ağırlığı, genişliği, aşınması, su haslığı, ışık haslığı, sürtme haslığı,
sararma, kararma ve yanmaya karşı dayanıklılık standartlarına uygun olması gerekmektedir. Nemli bezle silinerek temizliği sağlanabilen kumaşlardır. Ahşap panel arkasına kullanılan keçe kumaşlar ile panel ön yüzüne kullanılan kumaşlar olarak ayrılır.
Özellikle toplu çalışılan ofislerde örneğin çağrı merkezleri gibi, masalar arası seperatör görevi gören kumaş kaplı paneller birbirine yakın iki masa arasındaki ses geçişini ve seslerin birbirine karışmasını önleyerek yalıtımı sağlar. Ofis ortamından dolayı masa düzeni göz önünde bulundurularak kablo geçişleri ve prizler için özel olarak masa panel kaplamaları üretilir. Dolayısıyla kablo karışıklığı açısından da görüntü kirliliğine sebep olmaz. Dar alanda ideal çözüm için en uygun sistemdir. Verimli ve huzurlu çalışmayı sağlar.
Akustik panellerin kullanım alanlarına göre faydaları saymakla bitmez. Ortamdaki ses düzeyini koordine ederek hacim akustiği ve akustik ses yalıtımını sağlayarak istenmeyen sesleri en aza indirger. Bu sayede asıl seslerin daha rahat duyumu ve algılanması sağlanır. Ses emen yapısı sayesinde gürültü kirliliğini engeller ki bu faktör özellikle gürültülü alanlarda çalışanlar için hayati bir önem taşımaktadır. Çok sesli ortamda mesai yapan kişilerin sağlık ve psikolojik açıdan etkilenmemesi için aynı zamanda motivasyon kaybına sebep olmaması için ses yalıtım kontrolü mutlaka gereklidir. Çok fazla ses kadar çok fazla sessizlikte insan sağlığı açısından tehdit edicidir. Bu sebepten ses açısından kaliteli ortam sağlamak önemli bir unsurdur.
Bunun haricinde bazı panel modellerinde ses emişi aksine ses yankı dağıtımı kuralıda vardır. Mesela düğün salonları, konferans salonları gibi mekanlarda yankının kontrollü ve hoş bir şekilde dinleyiciye ulaşmasını amaçlar. Uygulaması kolay ekonomik bir yalıtım sistemidir. Akustik panel kaplamaları ortamdaki sesi dışarıya vermeyecek ve dışarıdaki sesi de içeriye almayacaktır. Yüksek frekanslı sesleri %90 oranında, düşük frekanslı sesleri ise % 100 kesmeye yardımcı olurlar. Aynı zamanda bu paneller de yanmazlık özelliğine sahiptir.
Çeşitleri ve model yelpazesinin genişliği sayesinde de ortamınızda fazlasıyla göze hitap eden bir dekor sağlar. İstenilen boyut ve istenilen renk seçeneklerine sahiptir.
Akustik Panel Kaplama Fiyatları
Akustik panel kaplamalar, bütçe olarak sizi sarsmayacak, ekstra yüklü masraflara gerek olmadan kolaylıkla uygulanabilecek ekonomik malzemelerdir. Yaşam ve çalışma alanızda hem ses huzuru hem de göz zevkinize hitap sağlayarak size renkli ve huzurlu bir ortam oluşturur.
Çeşitlilik, renk ve model açısından geniş bir yelpazeye sahip olduğundan fiyatları bu kriterlere göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda uygulama yapılacak mekanın büyüklüğü, genişliği, uygulama alanları (tavan, cam, kolon, zemin, duvar, masa) fiyatı belirleyici faktörlerdir. Renk, desen, model seçimine göre değişir. Ahşap panel kaplamalar ve kumaş panel kaplamalar da fiyat açısından içerik özelliklerine göre değişim gösterir.
Ses yalıtımı panellerinde kalınlık, ebat, renk, iç malzeme, uygulama, akustik değer aralığı, kenar detayları gibi özellikler de göz önünde bulundurulur. Kaplama yapılacak alanın ise eni, boyu, tavan yüksekliği hesaplanarak, gerekli ölçüler alınarak kaplanacak brüt ve net alan çıkarılır. Örneğin kaplama yapılacak yer tavan ise odanın eni ve boyunun çarpılması ile kaplanacak tavan alanı hesaplanır. Tüm bu hesaplamalar yapıldıktan sonra çıkan metrajlarla gerekli malzeme sarfiyatı tam olarak belirlenmiş olur.