Ses Yalıtımı

Ses Yalıtımı Hakkında

Ses yalıtımı; yaşam alanlarının iç ve dış bölümlerine uygulanarak, insanların fiziksel ve psikolojik olarak gürültü kirliliğinden korumayı hedefleyen özel bir uygulamadır.

Gürültü; değişken frekansa sahip, düzensiz yapıda, rahatsız edici ve istenmeyen ses topluluğudur. Özellikle çarpık kentleşmenin artış gösterdiği alanlarda gürültü insan sağlığı ve konforu için olumsuz bir durum oluşturmaktadır.

Belli başlı çevresel faktörler sebebiyle; trafik sesleri, fabrika gürültüleri, havaalanı çevresi yerleşim bölgeleri gibi alanlarda ses yüksekliği rahatsız edici olabilir.

Gürültü şiddetini en aza indirme amacıyla; dıştan içe, içten dışa ses kontrolünü sağlamak için ses yalıtımına ihtiyaç duyulur.

Ses Yalıtımı Ne Demektir?

Ses; dalgalar halinle yayılan ve cisimlerin titreşmesi ile oluşan bir enerji türüdür. Ses yalıtımı; sesin cisimlere çarpması ile oluşan titreşimler sebebiyle meydana gelen gürültünün engellenerek diğer ortamlara geçmesini engeller.

Ses yalıtımının uygulama sebebi altında yatan esas etken insan üzerindeki zararlı etkilerini azaltmaktır.

En İyi Ses Yalıtımı Nasıl Olur?

En iyi ses yalıtımı uygulaması için öncelikle engellenmek istenen ses şiddetinin ölçülmesi gerekir. Ses yalıtımı uygulanacak alanın ölçüm cihazındaki verilerine göre uygun malzemeler seçilmelidir.

Her ürünün ses yutma özelliği farklıdır. Olabildiğince yüksek ses emilimine sahip malzemeler tercih edilmelidir. 

Ses Yalıtımı Neden Gerekli?

Plansız kentleşme oranlarının artışıyla gürültü; insan sağlığına, psikolojisine ve konforuna zarar vermektedir. Ses yalıtımı, engellenmek istenen gürültü şiddetine bağlı olarak sesi az geçiren veya çok geçiren ürünler kullanılarak gürültüyü kontrol altına almayı hedefler.

Özellikle ses yalıtımının gerekli olduğu alanlar;

  • İş, eğitim, sağlık gibi konfor ve dikkat vermemiz gereken mekanlar,
  • Kazan dairesi, kompresör, jeneratör gibi yüksek sese sahip cihazların bulunduğu mahalle ve caddeler,
  • Tiyatro, sinema, kayıt stüdyoları gibi ses kaynağının kaliteli ve yüksek alınması gereken alanlarda ve eğlence merkezleri olarak sıralayabiliriz.

Sonradan Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Sonradan ses yalıtımı uygulamasında; uygulanacak alanlar zemin, duvarlar ve tavanlar olacaktır. Bu alanlara ekstra malzeme kullanılarak ses yalıtımı uygulanır. Bu malzemeler ses dalgalarının ilerleyişini engelleyerek bulunduğu yerden daha uzağa gitmesini sağlar. Belli uygulama alanları;

Zemin: Önerilen iyi bir izolasyon yöntemi kalın bir halının kullanılmasıdır. Fakat gürültü yüksek derecede ise ses yalıtım plakaları ile zeminin kaplanması önerilir.

Tavanlar ve Duvarlar: Tavan ve duvarlarda kullanılabilecek nopren kauçuk, fiberglas, köpük vinil gibi ses yalıtım malzemeleri bulunmaktadır. Özellikle tavan panelleri üst kattan gelen sesleri engellediği gibi, alan içerisindeki seslerin de üst kata ulaşmasını engeller.

Dışarıdan Gelen Gürültü Nasıl Engellenir?

Dışarıdan gelen gürültüleri engelleyebilmek için alan içerisindeki donatıların seçimi, mevcut donatılara uygulanabilecek birkaç yöntem ile izolasyon sağlamak mümkün. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Pencereler: Dış alanda oluşan gürültülerin birçoğu pencereler sayesinde içeri girer. Çift katlı camlar iyi bir çözüm olsa bile duvar ile bağlantı noktaları gürültü girişine sebebiyet verebilir. Buna çözüm olarak pencere kasalarında hasar meydana getirmeyecek uygun kalitede yalıtım ve dolgu köpükleri kullanılabilir.
  • Kapılar: Mekanda tercih edilen kapılarda tercih edilen malzemenin izolasyon açısından büyük önem taşıdığı bilinmektedir. Eğer seçilen kapının içi boş ise, kapı değişimi düşünülebilir. Çünkü içi dolu kapılar ses izolasyonunda büyük önem arz eder. Bir diğer yöntem ise; kapı kenarlarını lastik ile kaplamaktır. Bu yöntem ses izolasyonu sağlarken ısı izolasyonuna da destek olacaktır.
  • Kitaplıklar: Kitaplık alan içinde konumlandırılırken sesin gelişinin engellenmek istendiği duvarın önüne yerleştirilirse büyük oranda katkı sağlayacaktır.
  • Duvar Kağıtları: Birçok renk, desen ve ürün çeşitliliği ile mekana renk katan dekoratif bir obje olan duvar kağıtlarının ses geçirmez özelliği taşıyanı tercih edilebilir. Bu duvar kağıtlarının yapımında ses izolasyonunu sağlayabilmesi için üretiminde farklı malzemeler kullanılır. Bu sayede alandaki seslerin dışa yansımasına, dışarıdaki seslerin de içeriden duyulmasını büyük oranda engelleyecektir.
  • Kalın Halılar: Sesin aşağı kata gitmesini engellemenin basit bir yolu da kalın bir halının tercih edilmesidir. Kalın halılar sesin geçişini büyük ölçüde engelleyerek izolasyon sağlayacaktır.
  • Kalın Perdeler: Pencerelerden gelen gürültüler için; pencereler yenilenemeyecek durumda ise uygulanabilecek en ekonomik seçeneklerden biri kalın perde tercih edilmesidir.

Yenilikçi ve Sürdürülebilir Ses Yalıtımı Çözümleri

Yenilikçi ve sürdürülebilir ses yalıtımı çözümleri;

  • Tavan Ses Yalıtımı: Üst kat ile oluşabilecek gürültülerin gelişini ve gidişini engellenmesi ve amacıyla tavana uygulanan ses yalıtımı çözümleri ve malzemeleri: taşyünü, süngerpan, bariyerli süngerpan, akustik mastik, epdm ses bariyeri, alçıpan profil bandı, keçeli pvc ses yalıtım bariyeri kullanılabilir.
  • Zemin Ses Yalıtımı: Alt kata gidebilecek ses ve gürültüyü engellemek amacıyla zemine uygulanan ses yalıtımı çözümleri vemalzemeleri: kauçuk tabanlı akustik halı, akustik karo halı tercih edilebilir.
  • Ortak Duvar Ses Yalıtımı: Duvarlar arasından geçebilecek ses ve gürültünün engellenmesi amacıyla uygulanacak ortak duvar ses yalıtımı çözümleri ve malzemeleri: süngerpan, bariyerli süngerpan, epdm ses bariyeri, alçıpan profil bandı, taşyünü, malzeme yapıştırıcısı, akustik mastik gibi ürünler kullanılabilir.