Yankı Nasıl Engellenir?

Yankı Nasıl Engellenir?

Yankı nasıl engellenir? evde yankı nasıl önlenir? odada yankı nasıl önlenir? Bu soruların  cevabını bu yazıda bulacaksınız.

Ses kaynağı ile sesin son bulacağı kısma kadar var olan bölgede oluşan yankıyı ileten bir cisim sayesinde yankı oluşursa bu cisimden yansıyan ses azaltılabilmektedir. Bu durum içinse sesi soğurucu, kısaca ses emici köpük tarzı karışımları bir araya getirilerek kullanılabilir. Bu karışımlar ile yansıyan ses minimum düzeye indirilebilir.

Ses yankısını engellemek için https://www.akustikkontrol.com/akustik-yalitim/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yankı Nedir? Nasıl Engellenir?

Ses dalgaları gaz molekülleri şeklinde havada düzenli hareket ile ses molekülleri birbirini titreştirerek ilerlemektedir. Ses dalgalarının düzensiz şekilde herhangi bir yüzeye çarparak emilim sağlanamadan yansıması neticesinde ses desibeli giderek artarak birbirinin ardı ardına üst üste binerek anlaşılamaz bir duruma neden olacaktır. Bu şekilde ses yankı ve kalitesiz ses oluşumu meydana gelir.

Ses Yankılanmasının İnsan Sağlığında Olumsuz Ektisi var mıdır?

Bulunduğumuz ortamlarda ses yankılanmaları hayat kalitemizi ve çalışma performansımızı olumsuz etkileyebilmektedir. Uzun süre bu tarz ortamlarda yaşayan veya çalışan kişilerde işitme bozuklukları veya fark edemeyeceğiniz işitme kayıpları yaşanabilmektedir. İş sağlığı ve Güvenliği yasasında yüksek sesli çalışma ortamlarının uygun olmadığı detaylı olarak açıklanmaktadır. Aslında bu küçük önemli detaylar bir nebzede olsa hayatımızın kalite ve konforunu arttıran en önemli unsurlardır. Bu konu hakkında daha detaylı bilgili için uzmanlarımız ile iletişime geçebilirsiniz.

Ses Yankılanması Nasıl Önlenir?

Akustik yalıtım adı altında bu konuyu ele alacak olursak. Yankılanma bir ortamdaki yutulamayan fazla ses kaynağından dolayı yaşanmaktadır. Bu durum ortamdaki her noktaya sesin aynı sürede ilerleye memesinden meydana gelmektedir. Belirli bölgelere akustik panel veya yutucu paneller uygulanarak fazla miktarda meydana gelen ses dalgaları yutularak daha kaliteli bir ses ve daha anlaşılabilir bir konuşma ortamı sağlayacaktır.

Örneğimizi basitleştirecek olursak evde veya odada yankı nasıl önlenir? diye merak ederiz. Yeni taşınacağınız eve girdiğiniz zaman evin içinde odalarda perde veya hiç eşya olmadığı için sesiniz yansıyarak eko yapmaktadır. Bu şekilde konuşmalarınız anlaşılamamaktadır. Yankılanma tam olarak budur. Daha sonra ev dekorasyonunda kullanmış olduğunuz eşyalar sesin bir kısmını yutarak daha sağlıklı bir konuşma ortamı sağlayacaktır.

Akustik Panel veya Yutucu Panellerin Uygulanması

Kumaş kaplı paneller uygulanmadan önce akustik ile ilgili sıkıntı yaşanan odada akustik hacim hesabı yapılarak uygulanması gereken malzeme miktarı hesaplanmalıdır. Daha sonra ses dönüşlerine göre mühendis ekibimiz yutucu panellerin yerlerini belirleyerek uygulamasını yapmaktadır. Bu şekilde en az malzeme kullanımı ile en iyi performans alınabilmektedir. Panellerimize, özel akustik yapıştırıcılarımız ile duvar veya tavana montajı sağlanmaktadır. Kullandığımız sabitleme kitleri sıcak, soğuk veya nemden etkilenmemektedir. Uzun ömürlü bir tutunma sağlamaktadır.